Volvo PL4809D pijpenlegger met zwenkbereik van 360° tilt productiviteit naar ongekende hoogte - Persberichten : Volvo Construction Equipment - Belgium
18-11-2013 

Volvo PL4809D pijpenlegger met zwenkbereik van 360° tilt productiviteit naar ongekende hoogtePL4809D

De PL4809D pijpenlegger met zwenkbereik van 360° is de op één na grootste* telg van Volvo CE’s serie pijpenleggers op graafmachineplatform. De PL4809D, die met zijn uitstekende stabiliteit en zijn hefcapaciteit van 90 ton buitengewoon productief is, vormt tegelijkertijd een van de veiligste en stabielste machines van de branche. Volvo pijpenleggers bieden tevens een ongekend brandstofrendement, zodat ze de zuinigste pijpenleggers van dit moment zijn.

Dankzij het geoctrooieerde zwenkbereik van 360 graden kan de PL4809D met speels gemak grote en zware buizen hanteren en deze overal rond de machine plaatsen, iets wat bij traditionele pijpenleggers met zijboom onmogelijk is. Door het innovatieve graafmachineplatform van de PL4809D is de machine eenvoudig om te bouwen in een sterke graafmachine: u hoeft de pijpenleggerboom slechts te vervangen door de giek en knikarm uit de optionele graafkit. De hydrauliek is standaard geoptimaliseerd voor pijpenlegger- en graafmachinetoepassingen en omdat de machine meer dan 80% van zijn onderdelen deelt met de verwante Volvo graafmachines, is het onderhoud eenvoudiger dan ooit.

Ongekende stabiliteit
De PL4809D pijpenlegger met zwenkbereik van 360° biedt ongeëvenaarde veiligheid en flexibiliteit, zelfs in moeilijk begaanbaar terrein en op hellingen tot 30°. Tijdens het heffen van een last op een helling of het aansluiten van pijpen wordt bij een afwijking van 10 graden tussen boven- en onderwagen de zwaar uitgevoerde zwenkrem geactiveerd, wat de transmissie beschermt en een grote precisie en veiligheid biedt. En 70% meer tractie levert niet alleen voordelen op bij werkzaamheden in moeilijk begaanbaar terrein en op hellingen, maar maakt ook hogere rijsnelheden op vlakke gedeelten mogelijk.

De machine staat buitengewoon stabiel dankzij de 30 inch (750 mm) rupskettingen. Desgewenst kunnen er 42 inch (1050 mm) rupskettingen worden gemonteerd voor nog meer stabiliteit en een verlaging van de bodemdruk. De extra brede onderwagen is mechanisch/hydraulisch te verstellen om de pijpenlegger smaller te zetten en op die manier het transport over de weg te vereenvoudigen: iets wat pijpenlegbedrijven aanzienlijke kostenbesparingen kan opleveren.

Volvo’s pijpenleggerserie heeft een lange boom voor een grote hefhoogte en reikwijdte dan tal van concurrerende modellen. Dit is belangrijk om op veilige afstand van de sleuf te blijven. Desgewenst is een boomverlengstuk leverbaar voor nog meer reikwijdte en hefhoogte. De nieuw ontworpen contragewichten op de onderwagen van de PL4809D zitten aan de zijkant van de machine. Dit verlaagt het zwaartepunt, verhoogt de stabiliteit en zorgt ervoor dat de machine gemakkelijker schoon te houden is. Een mechanisch antiblokkeersysteem met draadloze sensor voorkomt dat de takelblokken tijdens het heffen elkaar raken. De machinist kan de extra krachtige lier vanuit de cabine bedienen via de joystick van zijn of haar voorkeur. De bedrijfsmodusschakelaar verhoogt de prestaties met een stand voor pompflowdeling voor extra controle over de last bij rijdend heffen en een stand voor gecombineerde pompflow voor maximale prestaties tijdens het rijden of de handling van pijpen tijdens stilstand. In de fijne bedrijfsmodus (Fine Mode) hebben een hoge druk en een geringe pompflow voorrang voor een maximum aan hefvermogen tegen een minimum aan brandstofverbruik.

Geavanceerde bestuurdersplaats
Veiligheid en bedieningsgemak worden optimaal ondersteund door het exclusieve LMS (Load Management System) van de PL4809D. Draadloze sensoren op haak, boom en onderwagen sturen signalen over boomhoek, machinestand en machinehelling naar een boordcomputer die continu de actuele belasting en de gerelateerde werklastwaarden berekent en weergeeft. Verder zijn er visuele en akoestische waarschuwingssignalen die aangeven wanneer de grenswaarden voor een veilige werklast (SWL) bereikt zijn, waaronder lichtbalken met groene/oranje/rode lampen aan beide zijden van de boom.

De machinist zit in een schone werkomgeving met geluidsisolatie en trillingsdemping, dankzij Volvo’s nieuwste cabinegeneratie. De bedieningselementen liggen goed in de hand en het luchtfiltersysteem gaat vermoeidheid en stress tegen, wat de productiviteit verhoogt. Dankzij de royale glasoppervlakken rondom en de liftcabine hebt u volop zicht op de directe omgeving. Deze hydraulische bediende liftcabine met vier dwarsstangen zorgt ervoor dat de machinist een uitstekend zicht heeft op de te heffen last en de werklocatie en in de pijpsleuf. (De laagste stand is ideaal voor het vervoer van de pijpenlegger.) Extra zicht en veiligheid bieden tevens de standaard gemonteerde camera’s aan achter- en zijkant, waarvan de beelden worden weergeven op de monitor in de cabine.

Bij de PL4809D zijn ook andere belangrijke functies standaard, waaronder CareTrack: een telematicasysteem dat machinebezitters helpt om de brandstofkosten te verlagen en de prestaties te verhogen. CareTrack werkt samen met de diagnosesystemen op de machine zelf. Het maakt het niet alleen mogelijk om de machinelocatie te bepalen, maar ook om op de hoogte te blijven van zaken als bediening, productiviteit en brandstofverbruik en maximale productiviteit te garanderen dankzij belangrijke serviceherinneringen en kan zelfs ongeoorloofd gebruik voorkomen. Volvo biedt bovendien een driejarig CareTrack-abonnement aan zonder bijkomende kosten.

Andere belangrijke functies zijn het managementsysteem voor aanbouwdelen met 18 presets voor instellingen voor de hydrauliekflow (standaard) en druk (optie), wat het gebruik van uiteenlopende aanbouwdelen vereenvoudigt. Groepsgewijs bijeengeplaatste filters en onderhoudspunten die via grote, wijd openslaande luiken vanaf de grond te bereiken zijn, bieden onderhoudsgemak.

Specificaties

Model

PL4809D

Motor

Volvo D13H Certified Tier 4i / Stage IIIB

Max. bedrijfsgewicht

64.500 kg (142.000 lbs)

Max. kiepcapaciteit

102.000 kg (226.000 lbs)

Nominale maximumcapaciteit

50.000 kg (110.000 lbs)

 

*PL3005D - PL4809D - PL4611

Einde bericht.

November 2013

Breng voor meer informatie een bezoek aan: www.volvoce.com/press

Thorsten Poszwa
Director, External Communications
Volvo Construction Equipment
Tel.: int. +32 491 86 03 31
E-mail: thorsten.poszwa@volvo.com
Twitter: http://twitter.com/VolvoCEGlobal


Brian O’Sullivan
SE10
Londen
Tel.: int. +44 77 33 35 03 07
E-mail: osullivan@se10.com