Volvo Construction Equipment koopt dumperdivisie van Terex - Persberichten : Volvo Construction Equipment - Belgium
9-12-2013 

Volvo Construction Equipment koopt dumperdivisie van TerexVolvo Construction Equipment set to acquire hauler business from Terex

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) heeft bekendgemaakt dat er een overeenkomst met de Terex Corporation ligt om Terex Equipment Ltd over te nemen dat dumpers bouwt, inclusief alle activa en het intellectuele eigendom. De overname, die nog volgens de voorschriften moet worden goedgekeurd, omvat ook de belangrijkste fabriek in het Schotse Motherwell en twee productseries bestaande uit starre en gelede dumpers. Geïncludeerd zijn ook de distributie van dumpers in de VS en deelneming van 25,2% in Inner Mongolia North Hauler Joint Stock Co (NHL). Dit bedrijf produceert en verkoopt starre dumpers onder de merknaam Terex in China. NHL is genoteerd op de Shanghai Stock Exchange. 

Pat Olney licht de beweegreden van de overeenkomst toe: “Deze strategische overname biedt Volvo CE een aanzienlijke ruimte voor groei. De toevoeging van een gerespecteerde serie starre dumpers breidt de mogelijkheden uit voor klanten die actief zijn in de dagbouw.” 

In 2012 wist Terex Equipment Ltd. (excl. NHL) een netto-omzet te realiseren van 370 miljoen dollar (268 miljoen euro) en een winst van circa 33 miljoen dollar (24 miljoen euro). In de eerste negen maanden van dit jaar kwam de omzet uit op 172 miljoen dollar (125 miljoen euro), hetgeen een bedrijfsresultaat van zo’n 5,5 miljoen dollar (4 miljoen euro) opleverde. De deelneming in NHL zal waarschijnlijk in de jaarrekening worden opgevoerd via de equity-methode conform IAS 28 (one-line consolidation). De koopsom is zo’n 160 miljoen dollar (116 miljoen euro), uitgaande van een situatie zonder financiële schulden en zonder cash. Met de acquisitie stijgt de nettoschuld van de industriële divisie van de Volvo Group met 110 miljoen euro. 

De acquisitie omvat vijf starre dumpermodellen met een beproefde constructie en een laadvermogen tussen 32 en 91 ton. De toevoeging van starre dumpers versterkt de positie van Volvo CE in de dagbouw: een segment een aanvulling vormt op algemene bouwtoepassingen, olie- en gastoepassingen, winning van aggregaten en gesteenten en de wegenbouw, waarin Volvo CE al actief is.  

De deal vult het Volvo assortiment tevens aan met drie knikdumpermodellen met een laadvermogen tussen 25 en 38 ton. De gelede dumpers moeten de gevestigde naam van Volvo CE in het knikdumpersegment nogmaals onderstrepen en bieden kansen om sterk te groeien in opkomende economieën. 

Met de geplande acquisitie, die nog moet worden goedgekeurd, is Volvo CE zo’n 500 medewerkers rijker. Ook is een overgangsperiode overeengekomen om de merknaam Terex op de machines te mogen gebruiken. 

De acquisitie zal naar verwachting het tweede kwartaal van 2014 plaatsvinden. Daarvoor is de goedkeuring vereist van de desbetreffende overheden.  

Einde bericht. 

9 december 2013

Neem voor meer informatie contact op met:

Klas Magnusson
Senior Vice President, Corporate Communications
Volvo Construction Equipment
Tel.: +32 24 82 50 65
klas.magnusson@volvo.com

Brian O’Sullivan
SE10
Londen
E-mail: osullivan@se10.com
Tel.: int. +44 77 33 35 03 07