Oostenrijker wint Europese Finale Volvo Construction Equipment Operators’ Club - Persberichten : Volvo Construction Equipment - Belgium
9-10-2013 

Oostenrijker wint Europese Finale Volvo Construction Equipment Operators’ ClubAustrian wins Volvo Construction Equipment Operators Club European Final

Dit jaar kwalificeerden zich 22 deelnemers uit 11 verschillende Europese landen voor de finale in Achstetten, zo’n 20 minuten ten zuiden van het historisch centrum van het Duitse Ulm in Baden-Württemberg, voor de zwaarste en sterkste competitie in de 15 jarige geschiedenis van de club.

Na zijn overwinning liet de 29-jarige Johannes weten: “Omdat ik pas in 2010 tijdens de bauma lid werd van de Volvo CE Operators’ Club en dit jaar voor het eerst deelnam aan de competitie, was ik dolblij dat ik tot de finale wist door te stoten. Omdat het mijn eerste keer was, wist ik niet echt wat me te wachten stond en dat ik zou winnen had ik zeker niet verwacht. Het is echt fantastisch om nu met de beker op het erepodium te mogen staan. Mijn dag kan niet meer stuk!”

Johannes, woonachtig in Münster en werkzaam als machinist op een Volvo EC210C graafmachine bij het Oostenrijkse bedrijf Gubert GmbH, voegde er het volgende aan toe: “Nu ik de Europese Finale heb gewonnen, krijg ik van de baas misschien een nieuwe D-serie Volvo!”

Deelnemers uit heel Europa moesten lastige opdrachten uitvoeren

Met finalisten uit Tsjechië, Luxemburg, Denemarken, België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Nederland en Italië was de competitie dit jaar de sterkste ooit.

Voor het bepalen van de startvolgorde moesten de finalisten uit de verschillende landen een slalomparcours afleggen met een Volvo DD22 compacte wals. De deelnemers met de snelste tijd veroverden een plek in het startveld van de eigenlijke competitie. Alle 22 finalisten moesten twee opdrachten uitvoeren, waarna de beste tien doorgingen naar de derde en laatste finaleronde: de totale tijd voor de drie ronden bepaalde wie de winnaar zou worden.

De Deen Kasper Winther Iversen verbaasde de gevestigde orde al vroeg met zijn snelle en nauwkeurige bediening van de DD22. Met een tijd van slechts 34 seconden eindigde hij als eerste van de dertien deelnemers die het parcours zonder straftijd (voor contact met de pylonen die het parcours aangaven) wisten af te leggen.

Zijn landgenoot Jørgen Mortensen leidde het klassement tijdens de eerste ronde van de eigenlijke competitie, waarbij er met een Volvo ECR88D een gat moest worden gegraven van minimaal 50 x 50 cm en een diepte van exact 30 cm.

Om het de deelnemers nóg moeilijker te maken moest het opgegraven materiaal op een hoop meteen achter het gat te worden gestort en mochten materiaal, graafbak noch machinist de uitgezette draad op minder dan 40 cm afstand niet raken. Omdat draadcontact of een gat met verkeerde afmetingen straftijd betekenden, waren uiterste concentratie, nauwkeurig graafwerk en een getraind oog cruciaal.

Van de 22 finalisten slaagde slechts één erin om de opdracht zonder straftijd in een fantastische tijd van slechts 22 seconden tot een goed einde te brengen; de Deen Kasper Winther Iversen toonde zich de tweede maal dag de beste.

Aan het begin van de tweede ronde leidde Kasper met een voorsprong van ruim 12 seconden op de Oostenrijkse nieuwkomer Johannes Unger, maar tijdens een buitengewoon lastige opdracht met grote kans op straftijd keerde het geluk als een band aan een ketting.

Een vrachtwagenband aan een ketting was bovendien wat de finalisten voor zich hadden, toen ze achter in een Volvo L70G wiellader plaatsnamen om een vrachtwagenband van een platform te tillen met een massieve binnenband opgehangen aan een ketting onder een vorkenbord. Na opname van de band moesten ze eerst achteruit door een poort rijden en daarna weer vooruitrijden om de band weer op een tweede platform te plaatsen. Rond beide platforms stonden vier pylonen met een tennisbal erop. Voor elke pylon zonder tennisbal werd straftijd berekend.

Slechts vijf van de 22 finalisten slaagden erin deze opdracht zonder straftijd uit te voeren, maar het was Johannes Unger die als eerste eindigde met een tijd die 27 seconden beter was dan de nummer twee en maar liefst 59 seconden sneller dan Kasper. In ronde twee maakte ook de negenvoudig finalist Ueli Hunziker uit Zwitserland een sprong naar het topsegment met de op vier na beste tijd: 25 seconden achter de toptijd van Johannes.

Zes landen brachten het tot de finale

Aan het eind van de competitie waren er nog zes nationaliteiten over. Hoewel Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland het topsegment domineerden, stond de einduitslag allerminst vast en de verwachting was dat een Kasper in de eerdere getoonde topvorm nog zou kunnen verrassen. Marc Schiling uit Luxemburg en Phil Port uit Groot-Brittannië waren eveneens door en door de toegenomen druk, omdat de laatste finale-opdracht de doorslag zou geven, lag alles nog open.

Tijdens de laatste opdracht moest er met behulp van een Volvo ECR145D binnendraaier en zogeheten briesblokken een drielaagse toren worden gebouwd. De blokken moesten met de baktanden opgenomen en geplaatst worden en tot slot moest er een berg zand boven op de toren worden gestort.

De Britse Phil Port zette eerst met zijn 03:07 de beste tijd neer, maar Marc Schilling gaf hem al snel het nakijken. Naarmate de ronde vorderde wist de Duitser Marco Schöneck de beste tijd terug te brengen naar iets meer dan 2 minuten. De Oostenrijker Martin Moser en de Zwitser Ueli Hunziker doorbraken daarna de tweeminutengrens met een tijd van respectievelijk 01:49 en 01:43 minuten.

De eerdere ster Kasper Winther Iversen die als één na laatste aan deze eindopdracht begon, liet helaas een blok vallen en zag door de extra straftijd die dit inhield zijn laatste kans vervliegen. Met een tijd van 03:43 kelderde hij in het eindklassement om als negende te eindigen.

In deze sterk gespannen wedstrijdsfeer nam Johannes Unger als laatste plaats in de ECR145D. De zenuwtergende minuten die volgden hadden het einde kunnen betekenen voor de nieuwkomer, maar hij wist het hoofd koel te houden en toonde opperste concentratie. Dankzij een kalme en gecontroleerde manier van bedienen wist hij de beste tijd te verbeteren met zijn 02:12 minuten.

De beste 10 moesten vervolgens nog enige tijd in grote spanning doorbrengen terwijl de jury de totaaltijden berekenden. Toen deze eenmaal berekend en nog eens gecontroleerd waren, werden de winnaars bekendgemaakt.

Mike Humphrey, Vice President Marketing bij Volvo CE in de salesregio EMEA (Europa - Midden-Oosten - Afrika), zei het volgende: “Om te beginnen wil ik alle 22 finalisten feliciteren. Dit jaar deden er ruim 2000 mensen uit heel Europa mee aan de competitie, zodat de finalisten er buitengewoon trots op mogen zijn dat ze überhaupt tot de finale wisten door te stoten.”

“Het doet me deugd dat de Volvo CE Operators’ Club machinisten de erkenning geeft die ze verdienen en hun de kans biedt om collega-machinisten te leren kennen en zich met hen te meten. Volvo CE is bijzonder trots op de Club en het is een waar genoegen u te mogen aankondigen dat de Club in 2014 zal worden uitgebreid met Rusland.”


Uitslag Europese Finale Volvo CE Operators’ Club 2013

 

1e plaats

Johannes Unger

Oostenrijk

04:10 min.

2e plaats

Ueli Hunziker

Zwitserland

04:29 min.

3e plaats

Michael Rosendahl

Duitsland

05:22 min.

4e plaats

Martin Moser

Oostenrijk

05:44 min.

5e plaats

Marco Schöneck

Duitsland

06:17 min.

6e plaats

Marcel Hirter

Zwitserland

06:39 min.

7e plaats

Thomas Vogt

Duitsland

06:44 min.

8e plaats

Marc Schiling

Luxemburg

06:47 min.

9e plaats

Kasper Winther Iversen

Denemarken

06:57 min.

10e plaats

Phil Port

Groot-Brittannië

07:14 min.

EINDE BERICHT.

 

Neem voor meer informatie contact op met:

 

Steve Skinner
Corporate Communication Manager –
Salesregio EMEA (Europa - Midden-Oosten - Afrika)
Volvo Construction Equipment,
Moorfield Road, Duxford,
Cambridge, CB22 4QX,
Verenigd Koninkrijk
Tel.: +44 12 23 25 17 06
E-mail: steve.skinner@volvo.com

 

Brian O’Sullivan
SE10
Londen
Verenigd Koninkrijk.
Tel.: +44 20 71 07 20 03
E-mail: osullivan@se10.com