Volvo PL4808D pipelayer sets the standard for lifting productivity, stability and flexibility - Persberichten : Volvo Construction Equipment - Belgium
25-10-2012 

Volvo PL4808D pijpenlegger stelt de norm voor productief, stabiel en flexibel hijsen PL4808D

De nieuwste telg van de revolutionaire serie pijpenleggers die Volvo Construction Equipment biedt is de op een graafmachine gebaseerde PL4808D. De PL4808D, die met zijn uitstekende stabiliteit en zijn hefcapaciteit van 90 ton buitengewoon productief is, vormt tegelijkertijd een van de veiligste en stabielste machines van de branche.

Dankzij het zwenkbereik van 360 graden kan de PL4808D met speels gemak grote en zware buizen hanteren en deze overal rond de machine plaatsen, iets wat bij traditionele pijpenleggers met een zijboom ondenkbaar is. Het gepatenteerde ontwerp van de PL4808D biedt nog andere belangrijke technische pluspunten ten opzichte van traditionele pijpenleggers met zijboom: niet alleen de eerder genoemde superieure stabiliteit maar ook de mogelijkheid om desgewenst van giek te wisselen en de machine om te bouwen naar een standaard graafmachineconfiguratie. Er is een graafset leverbaar en de hydrauliek is geoptimaliseerd om de machine als pijpenlegger of als graafmachine te gebruiken. Omdat de machine meer dan 80% van zijn onderdelen gemeen heeft met een Volvo graafmachine, vereenvoudigt een PL4808D in het machinepark het onderhoud, de vervanging van slijtonderdelen en de onderhoudswerkzaamheden. Voor nóg meer vermogen is de PL4808D bovendien uitgerust met een Volvo D13H-motor.

Veilig en stabiel
Veiligheid en flexibiliteit stonden voorop bij het ontwerp van de pijpenleggers van Volvo. De PL4808D kan niet alleen overal rond de machine pijpen leggen, hij kan ook werken bij een hellingspercentage tot 30 graden en op lastig terrein. Een robuust uitgevoerde mechanische zwenkvergrendeling vergrendelt de bovenwagen in elke gewenste hoek ten opzichte van de onderwagen en beschermt zo de transmissie, wat handig is om de last in een bepaalde positie te houden of tijdens het aansluiten van pijpstukken. De onderwagen heeft een royale bodemspeling om zo gebruik in lastig terrein mogelijk te maken. De machine staat buitengewoon stabiel dankzij de 30 inch (750 mm) rupskettingen en desgewenst kunnen er 42 inch (1050 mm) rupskettingen worden gemonteerd voor nog meer stabiliteit en verlaging van bodemdruk. De extra brede onderwagen is hydraulisch te verstellen om de pijpenlegger smaller te zetten en op die manier het transport over de weg te vereenvoudigen.

PL4808D

De pijpenleggers van Volvo hebben een lange giek voor een grotere hijshoogte en een groter bereik, zodat de machine pijpstukken op veilige afstand van de sleuf kan hijsen en neerlaten. Desgewenst is ook een giekverlengstuk leverbaar voor nog meer reikwijdte en hijshoogte. Het nieuw ontworpen contragewicht van de PL4808D zit aan de zijkant om een lager zwaartepunt en een betere stabiliteit te verkrijgen en er ook voor te zorgen dat de machine gemakkelijker schoon te houden is. Een mechanisch systeem tegen blokkeren met draadloze sensor voorkomt dat de takelblokken onderling contact maken tijdens het hijsen. De machinist kan de extra krachtige lier vanuit de cabine bedienen via de joystick van zijn of haar voorkeur. Een bedrijfsstandschakelaar verhoogt het machinevermogen door de pompflow te delen voor extra lastmanagement bij hefwerkzaamheden tijdens het rijden of de hele pompflow te gebruiken voor maximale prestaties/snelheid tijdens het rijden of het leggen van pijpen bij stilstand. In de fijne bedrijfsstand (Fine Mode) hebben een hoge druk en een geringe pompflow de voorrang voor een maximum aan hefvermogen tegen een minimum aan brandstofverbruik.

Soepel en probleemloos
Veiligheid en gebruiksgemak worden optimaal ondersteund door het exclusieve LMS (Load Management System) van de PL4808D. Met het LMS kan de machinist beoordelen welk gewicht in een bepaalde positie ten opzichte van de helling nog veilig kan worden gehesen. Het systeem hanteert ingaande signalen afkomstig van sensoren aan de hijshaak, de giek en de onderwagen om de giekhoek, de machinerichting en de hellingshoek te controleren. De computer hanteert deze informatie voor een constante berekening en weergave van het actuele lastgewicht en de bijbehorende werklast, alles in real-time. De machinist krijgt relevante informatie, samen met grafische weergaven, op de monitor in de cabine. Verder zijn er visuele en akoestische waarschuwingssignalen die aangeven wanneer de grenswaarden voor een veilige werklast (SWL) bereikt zijn, waaronder lichtbalken met groene/oranje/rode lampen aan beide zijden van de giek.

De machinist werkt in een schone, tegen geluid geïsoleerde ruimte met een laag trillingsniveau, dankzij de nieuwste cabinegeneratie van Volvo. De bedieningselementen die goed in de hand liggen en het luchtreinigingssysteem met filters voorkomen vermoeidheid en stress en verbeteren zo de productiviteit. Dankzij de royale glasoppervlakken rondom en de liftcabine hebt u volop zicht op de directe omgeving. Deze hydraulische bediende liftcabine met vier stangen zorgt dat de machinist uitstekend zicht houdt op de hijslast en de werklocatie en in de pijpsleuf. (De laagste stand is ideaal voor vervoer van de pijpenlegger.) Extra zicht wordt ook geboden door de standaard gemonteerde camera’s aan de achterkant en de zijkant, die beelden weergeven op de kleurenmonitor in de cabine.

De PL4808D heeft ook nog andere belangrijke functies standaard, waaronder Volvo’s geavanceerde CareTrack-telematicasysteem. CareTrack beheert de productiviteit van de machine en zorgt voor maximale inzetbaarheid. Het systeem gebruikt een GPRS-netwerk voor mobiele telefonie of satelliettechnologie om een groot aantal machinedata uit te lezen, zoals geografische positie, brandstofverbruik en servicewaarschuwingen. Deze gegevens worden vervolgens op betrouwbare wijze beschikbaar gemaakt via een onlineverbinding. Volvo levert bovendien zonder extra kosten een driejarig CareTrack-onderhoudsabonnement.

Opmerkelijk zijn verder het managementsysteem voor aanbouwdelen dat 18 presets kan opslaan om zo de hydrauliekflow (standaard) en druk (optie) te kunnen instellen, zodat tal van aanbouwdelen met gemak te gebruiken zijn. Onderhoud wordt verder ondersteund door groepsgewijs bijeengeplaatste filters en onderhoudspunten, die vanaf de grond bereikbaar zijn via grote, wijd openslaande luiken.

Specificaties

Model

PL4808D

Motor

Volvo D13H Certified Tier 4i

Max. bedrijfsgewicht

57.265 kg (126.250 lbs)

Max. kiepcapaciteit

90.000 kg (176.000 lbs)

Max. nominale capaciteit

50.000 kg (110.000 lbs)

*De PL4808D is verkrijgbaar in Noord-Amerika en Europa.

Einde bericht.

Oktober 2012

Breng voor meer informatie een bezoek aan: www.volvoce.com/press

Of neem contact op met:

Clare Gittins
Directeur, Externe Communicatie
Volvo Construction Equipment
Tel.: int. +32 491 86 03 31
E-mail: clare.gittins@volvo.com
Twitter: http://twitter.com/VolvoCEGlobal 

Brian O’Sullivan
SE10
Londen
Tel.: int. +44 77 33 35 03 07
E-mail: osullivan@se10.com