Productievestiging Volvo CE te Braås nu CO2-neutraal - Persberichten : KUIKEN Construction Equipment
15-1-2014 

Productievestiging Volvo CE te Braås nu CO2-neutraalVolvo CE Braås facility achieves CO2 neutrality

Eind december 2013 bereikte Volvo Construction Equipment’s productievestiging in Braås het eindpunt van het traject op weg naar CO2-neutraliteit. De 45.000 m2 grote Zuid-Zweedse vestiging waar men zich bezighoudt met de ontwikkeling en productie van knikdumpers, draait voortaan helemaal op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa en waterkracht, die geen schadelijke uitstoot produceren en evenmin bijdragen aan het broeikaseffect.

Deze enorme prestatie is geïnspireerd op de fabrieksvestiging van dochteronderneming Volvo Trucks in het Belgische Gent die zich in 2007 toelegde op emissievrij produceren. En terwijl Gent ’s werelds eerste CO2-neutrale autofabriek is, mag Braås zich ’s werelds eerste klimaatneutrale bouwmachinefabriek noemen.

“Milieuzorg is een van Volvo’s kernwaarden en komt in alles wat we doen tot uiting,” vertelt Niklas Nillroth, vicedirecteur Core Value Management & CSR bij Volvo CE. “We zijn dan ook buitengewoon trots dat de Volvo Group niet één maar zelfs twee branches aanvoert.”

Braås zette in 1999 de eerste stappen op weg naar CO2-neutraliteit, toen het lokale energiebedrijf Växjö Energi AB de opdracht kreeg stadswarmte op basis van houtsnippers te installeren voor de centrale verwarming bij werknemers thuis en de rest van de stadsbewoners. Braås sloot zich in 2007 aan bij een initiatief van de Volvo Group en stapte over op groene stroom (d.w.z. stroom uit hernieuwbare energiebronnen).

Nillroth die werkzaam is in de vestiging te Braås, voegt toe: “Volvo CE speelt een belangrijke maatschappelijke rol in de regio en daarom is het essentieel dat onze milieubewuste keuzes niet alleen ten goede komen aan onze klanten en de wereld in het algemeen, maar ook aan onze onmiddellijke buren.”

Volvo CE Braås facility achieves CO2 neutrality

De eindspurt
Dankzij deze eerste twee initiatieven wist men de CO2-neutraliteit in 2008 omlaag te brengen naar 87% en werd twee jaar geleden de eindspurt ingezet naar de maximale 100%. Personeel stelde vast dat de lpg-branders om de anti-roestcoatingsovens te verhitten tot 60 °C de grootste energieverbruikers waren. De lpg-branders zijn vanaf september 2013 successief vervangen door stadswarmte. Ook de branders voor de moffelovens in de spuiterij die temperaturen tot 120 °C bereiken zijn omgebouwd voor elektrische verwarming. Bovendien werden de vorkheftrucks op dieselolie die in de vestiging rondrijden vervangen door modellen op stroom.

Ondertussen drongen stadsbewoners en de 1000 werknemers van de vestiging er bij Växjö Energi AB op aan om de stadswarmte volledig op biomassa te laten draaien. Eerder maakte men tijdens piekuren en onderhoud ook gebruik van stookolie.

“Dit fantastische resultaat is volledig te danken aan de inspanningen en vasthoudendheid van onze werknemers hier in Braås,” aldus Nillroth. “Maar zonder het grote aanbod aan groene energie in Zweden en de steun van de lokale gemeenschap hadden we dit nooit kunnen bereiken.”

Voortdurende betrokkenheid
De focus verleggen op vormen van energiebesparing is de volgende stap: in het bijzonder het verlagen van het rustverbruik in de vestiging. Eén initiatief behelst de recycling van restwarmte uit de coatingsovens en branders voor de verwarming van onze gebouwen. “Ook al stoten we geen grote hoeveelheden schadelijke CO2 uit, geldt nog steeds dat alle vormen van energiebesparing helpen,” vervolgt Nillroth.
“Milieuzorg is en blijft de topprioriteit voor Volvo CE, zodat Braås slechts de eerste vestiging is die CO2-neutraal wordt. Al onze vestigingen wereldwijd bewegen in dezelfde richting en dragen iedere dag opnieuw bij aan een verdere beperking van onze ecologische footprint.”

Volvo CE Braås facility achieves CO2 neutrality

“Zoals onze oud-president Pehr G. Gyllenhammar het in 1972 verwoordde: “We zijn niet alleen een deel van het probleem, maar ook een deel van de oplossing”. Daarom streven we in al onze divisies ernaar om wereldleider te worden op het gebied van duurzame productiesystemen,” besluit Nillroth.

Foto’s downloaden

Einde bericht.

Januari 2014

Breng voor meer informatie een bezoek aan: www.volvoce.com/press

Of neem contact op met:

Thorsten Poszwa

Director, External Communications

Volvo Construction Equipment

Tel.: int. +32 24 82 50 21

E-mail: thorsten.poszwa@volvo.com

Twitter: http://twitter.com/VolvoCEGlobal

Brian O’Sullivan

SE10

Londen

Tel.: int. +44 77 33 35 03 07

E-mail: osullivan@se10.com