Volvo CE pogon Braås postiže CO2 neutralnost - Odlomci iz tiska : ASCENDUM GRAÐEVINSKI STROJEVI D.O.O.
15.1.2014. 

Volvo CE pogon Braås postiže CO2 neutralnostVolvo CE Braås facility achieves CO2 neutrality

Na kraju prosinca 2013., Volvo Construction Equipment pogon u Braåsu završio je svoj put preobrazbe da postane neutralan u pogledu ugljika. Tvornica površine 45,000 m2 u južnoj Švedskoj, koja se specijalizirala za dizajn i proizvodnji zglobnih dampera, sada u potpunosti radi na izvore obnovljive energije - uključujući vjetar, biomasu i hidroenergiju - koji niti proizvode štetne emisije niti doprinose učinku staklenika.

Ovo značajno postignuće ide tragom sestrinske kompanije Volvo Trucks, čiji je pogon Ghent u 2007. postavio standard za industrijsku proizvodnju bez emisija. I baš kao što je Ghent postao prvi pogon auto moto sektora neutralan u pogledu ugljika, tako i Braås postaje prvi u industriji građevinskih strojeva.

"Kao jedna od naših temeljnih vrijednosti, skrb za okoliš govori o svemu što činimo u Volvu," kaže Niklas Nillroth, Volvo CE potpredsjednik odjela Upravljanja temeljnim vrijednostima & CSR. "Stoga smo izuzetno ponosni što je Volvo Grupa vodeća na tom putu, ne samo u jednoj industrijskoj grani nego u dvije."

Prvi korak postrojenja Braås prema neutralnosti u pogledu ugljika počeo je 1999., akvizicijom lokalnog snabdjevača energije Växjö Energi AB da se postavi područna toplana na pogon drvnom sječkom, kako bi imali centralno grijanje za svoje zaposlenike - i ostale stanovnike grada. Braås se tada pridružio inicijativi Volvo grupe 2007. da se prijeđe na zelenu električnu energiju (tj. proizvedenu iz obnovljivih izvora).

Gospodin Nillroth, koji ima sjedište u pogonu Braås, kaže: "Volvo CE je važan dio zajednice u regiji pa je stoga bitno da naše ekološki svjesne odluke budu dobrobit ne samo za naše kupce i svijet općenito, nego i za naše najbliže susjede."

Volvo CE Braås facility achieves CO2 neutrality

Završni sprint
Ove dvije prve inicijative dovele su do 2008. razinu CO2 neutralnosti tvornice na 87%, sa završnim nastojanjem od prije dvije godine da se postigne 100%. Osoblje je prepoznalo najveći izvor potrošnje energije u plamenicima tekućeg zemnog plina (LPG), koji su korišteni za grijanje peći za zaštitu od rđe do 60°C. One su od rujna 2013. sustavno zamijenjivane grijanjem iz područne toplane. Plamenici u lakirnici komponenti, koji dosižu temperature od 120°C, također su zamijenjeni električnim grijanjem. Osim toga, dizelski viličari u tvorničkom krugu zamijenjeni su modelima na električne akumulatore.

Osim toga, lokalni stanovnici i 1.000 zaposlenika tvornice vrše pritisak na Växjö Energi AB da područnu toplanu loži samo na biomasu - ranije se tijekom vršnih opterećenja i održavanja također redovito koristila nafta.

"To je ogromno postignuće potaknuto predanošću i ustrajnošću zaposlenika u Braåsu," kaže Nillroth. "Ali to nismo mogli postići bez spremno dostupne zelene energije u Švedskoj i potpore naše lokalne zajednice."

Nastavljena predanost
Slijedeći korak je više usredotočenosti na aktivnosti štednje energije - posebno, smanjenje potrošnje praznog hoda u tvornici. Jedna inicijativa će uključivati recikliranje otpadne topline iz peći i plamenika za obradu i korištenje te topline za grijanje zgrada. "Možda ne pumpamo ogromne količine štetnog CO2 u atmosferu, ali ipak, što manje energije trošimo tim bolje," kaže on.
"Skrb za okoliš je bila, i uvijek će biti, prvi prioritet za Volvo CE, i dok Braås može biti prva premisa postizanja neutralnosti CO2, sve naše tvornice idu u pravom smjeru, stvarajući svakodnevno postupna poboljšanja za naš globalni ekološki utjecaj."

Volvo CE Braås facility achieves CO2 neutrality

"Kao što je 1972. rekao naš raniji predsjednik Pehr G. Gyllenhammar, 'Mi smo dio problema - ali smo također i dio rješenja' - i zbog toga težimo postati svjetski predvodnik u održivim građevinskim rješenjima u svakom dijelu našeg poslovanja," zaključuje Nillroth.

Preuzimanje slika

Ends.

Siječanj 2014.

Za više informacija, molimo posjetite: www.volvoce.com/press

Ili se obratite:

Thorsten Poszwa

Direktor, Vanjske komunikacije

Volvo Construction Equipment

Tel: int +32 2482 5021

Email: thorsten.poszwa@volvo.com

Twitter: http://twitter.com/VolvoCEGlobal

Brian O'Sullivan

SE10

London

Tel: int +44 77 333 50307

Email: osullivan@se10.com