Volvo osvaja prestižnu nagradu za dizajn proizvoda 'red dot: najbolji od najboljih' - Odlomci iz tiska : ASCENDUM GRAÐEVINSKI STROJEVI D.O.O.
23.3.2012. 

Volvo osvaja prestižnu nagradu za dizajn proizvoda 'red dot: najbolji od najboljih'Red dot award

Zglobni damper A40F proizvodnje Volvo Construction Equipment (Volvo CE) nadmašio je tisuće međunarodnih proizvoda i toliko je impresionirao žiri eksperata za dizajn u Essenu, Njemačka, da je osvojio nagradu 'red dot: najbolji od najboljih - svjetski priznati naslov kvalitete za izuzetna dizajnerska postignuća i jedan od svjetski najtraženijih znakova kvalitete dizajna.

Nagrada 'red dot' - crvena točka za dizajn 2012. je odlikovanje za izuzetan industrijski dizajn i priznanje timu koji stoji iza nagrađenog koncepta. Nagrada 'red dot: najbolji od najboljih' se dodjeljuje za do sada neviđeni dizajn i predstavlja vrhunsko priznanje rezervirano za vodeće proizvode u svakoj kategoriji. Samo vrhunski inovativni radovi, u 19 kategorija, uspijevaju uvjeriti međunarodni ocjenjivački sud - a ove godine bilo je prijavljeno 4.515 proizvoda od dizajnera i kompanija iz 58 zemalja cijelog svijeta. Stroju A40F od Volva je dodijeljena prestižna nagrada u kategoriji 16: automobili, prijevoz, komercijalna vozila i plovila. Prošle godine, utovarivač na kotačima L220G kompanije Volvo dobio je nagradu 'crvena točka dizajna proizvoda' za učinkovitost potrošnje goriva i proizvodni dizajn.

 

"Govorim u ime cijele kompanije kada kažem da smo izuzetno ponosni na osvajanje tako visoko cijenjene nagrade od najvećeg, najistaknutijeg natjecanja u dizajnu na svijetu," kaže Anders Larsson, izvršni dopredsjednik Tehnoloških funkcija u Volvo CE. "Ova nagrada simbolizira kreativnost, naporan rad i inovativni duh koji imamo u Volvu. Fantastično je da je stroj A40F osvojio ovaj globalno priznati znak kvalitete industrijskog dizajna i radujemo se da dobiva priznanje koje zaslužuje."

 

Zglobni damper A40F proizvodnje Volvo CE dizajniran je da na tržištu postavi nove standarde koje je Volvo zadao još 1966. kada je izumio prvi zglobni damper na svijetu - 'Gravel Charlie'. Taj stroj je perjanica tvrtke Volvo CE serije F, vodeći na tržištu i po inovativnosti u paleti dampera, a odlikuje se poboljšanjima u dizajnu, funkcionalnosti i održavanju. Damper manevrira, prevozi i 'kipa' svoj tovar na najučinkovitiji i najsigurniji način, a u pogledu goriva je ekonomičniji nego raniji model serije E koji je, do sada, predvodio u klasi po niskoj potrošnji goriva.

 

"Ja sam oduševljen što je prosudbeni odbor crvene točke prepoznao  neviđene kvalitete Volvo dizajna," kaže Stina Nilimaa Wickström, direktor dizajna u Volvo CE. "Volvo damper je pomaknuo granice tehnologije i dizajna još od početnog modela u 1966, a s ovom nagradom smo dokazali da smo još uvijek neupitni lider na tržištu."

 

"Ekspertni prosudbeni odbor je temeljito ispitao, testirao i evaluirao svaku pojedinu prijavu primjenjujući najviše standarde," kaže profesor Dr. Peter Zec, inicijator i izvršni direktor nagrade 'crvena točka' koja se dodjeljuje od 1955. "Unutar svojih performansi laureati nisu samo demonstrirali izvanrednu kvalitetu dizajna nego su također pokazali da je dizajn integralni dio inovativnih rješenja proizvoda."

 

A40F u muzeju dizajna 'crvena točka'  

Više od 1.000 gostiju iz svijeta dizajna, industrije, društva i medija slavit će osvajače nagrade 'crvena točka' 2. srpnja u zgradi opere Aalto Theater u Essenu. Zglobni damper Volvo A40F tada će biti izložen tijekom specijalne četverotjedne izložbe od 3. - 29. srpnja 2012. u muzeju dizajna 'red dot', zajedno s drugim nagrađenim proizvodima. Nakon toga proizvodi se uvrštavaju u stalni postav muzeja i tamo se prikazuju najmanje godinu dana. Muzej se nalazi na mjestu svjetske baštine Industrijskog kompleksa rudnika ugljena Zeche Zollverein u Essenu i čuva najveću stalnu izložbu suvremenog dizajna iz čitavog svijeta.

 

 

Ends

 

Ožujak, 2012

  

Napomena izdavačima

 

Dizajneri se natječu za nagradu 'red dot' još od 1955., kada je ona prvi put objavljena u Design Zentrum Nordrhein Westfalen u Essenu, Njemačka. Design Zentrum je jedna od najstarijih ustanova za dizajn i s najvećom reputacijom u Europi. To je također jedna od najaktivnijih institucija za dizajn i predstavlja mjesto hodočašća za amatere kulture, arhitekture i dizajna iz cijelog svijeta.

 

Nagrada 'red dot' se dodjeljuje za izuzetnu kvalitetu dizajna i dizajnerske uzore. Avangardni i suvremeni proizvodi se ocjenjuju u 19 kategorija, ovisno o tipu proizvoda. Osim nagrade 'red dot: dizajn proizvoda' postoje također i nagrada 'red dot: dizajn komunikacije' i nagrada 'red dot: konceptualni dizajn'.

 

Za opširnije podatke o nagradi, posjetite: www.red-dot.de/press

 

Za više informacija, molimo posjetite: http://www.volvoce.com/press.

 

Ili se obratite:

 

Clare Gittins                                                    
Director, External Communications                          
Volvo Construction Equipment

Avenue du Hunderenveld 10                                    
B-1082 Brussels, Belgium                             
Tel: int + 32 4918 60331                                
Email: clare.gittins@volvo.com

 

Brian O'Sullivan

SE10

London

UK

Tel: int +44 207 107 2000

E-mail: osullivan@se10.com