Volvo motori norme Tier 4 Final/Stage IV rješavaju problem emisija - i potrošnje goriva - Odlomci iz tiska : ASCENDUM GRAÐEVINSKI STROJEVI D.O.O.
30.8.2013. 

Volvo motori norme Tier 4 Final/Stage IV rješavaju problem emisija - i potrošnje gorivaVolvo Tier 4 Final/Stage IV engines tackle emissions – and fuel consumption
Izrađeni inteligentnom tehnologijom crpljenom iz 180 godina iskustva, sa snagom cijele Volvo grupe u zaleđu, novi Volvo Construction Equipment (Volvo CE) dizelski motori D4, D6, D8, D11, D13 i D16 za normu Tier 4 Final/Stage IV, udovoljavaju predstojeće stroge EU i US zakonske akte o emisiji plinova - a istodobno poboljšavaju ekonomičnost goriva i do 5% u odnosu na ranije modele čime smanjuju ukupne troškove u radu.

Motori tehnologije V-ACT (Volvo Advanced Combustion Technology) se odlikuju naprednim ubrizgavanjem goriva, efikasnijim sustavom usisa zraka i boljim upravljanjem motorom. Sveobuhvatno testirani u najtežim uvjetima, motori norme Tier 4f/Stage IV ocjenjivani su na ispitnom stolu i u terenskom testiranju kroz više različitih primjena, pri čemu su ustanovljene razine dušikovih oksida (NOx) snižene od onih za normu Tier 4 Interim/Stage IIIB od 2,0g/kWh na svega 0,4g/kWh - što je smanjenje od 80% - sukladno zahtjevima novih zakonskih propisa.

Da bi udovoljili tim novim zahtjevima bez dramatičnih izmjena osnovnog motora, Volvo Tier 4f/Stage IV motori sada imaju ugrađenu selektivnu katalitičku redukciju (SCR) - tehnologiju koja je već sveobuhvatno testirana u više od milijun Volvo kamiona opremljenih SCR sustavom od kada je on uveden davne 2005.

SCR koristi ubrizgavanje DEF mješavine (fluid za dizelski ispuh)/AdBlue® (32,5% otopina ureje u deioniziranoj vodi) u tok ispušnih plinova čime se NOx pretvara u dušik i H2O, koji se oboje prirodno nalaze u zraku. Taj sustav smanjuje NOx emisije i do 95%.

Zajedno sa SCR sustavom, na snižavanju NOx radi također i sustav hladnog vanjskog povratnog kruženja ispušnog plina (E-EGR) koji smanjuje količinu kisika u komori za izgaranje, što snižava vršne temperature izgaranja. Pri odvijanju procesa povratnog kruženja ispušnog plina, turbopunjač promjenljive geometrije (VGT) na D13 i D16 ili turbopunjač s premosnim ventilom (wastegate) na manjim motorima, daje trenutni moment na niskom broju okretaja - što povećava snagu i poboljšava performanse motora za veću ekonomičnost goriva.

Dizelski čestični filtar (DPF)

Potpuno automatski sustav dizelskog čestičnog filtra (DPF) smanjuje štetne čestice bez prekidanja rada stroja ili smanjenja produktivnosti ili učinkovitosti. Pasivna regeneracija se odvija redovito na niskim temperaturama ispuha u svrhu oksidacije čestičnih tvari. Pored toga, svakih 500 sati, čestična tvar se spaljuje na visokim temperaturama putem ponovljene regeneracije, što ne zahtijeva nikakvu intervenciju rukovatelja. Tijekom tog procesa, katalizator oksidacije dizelskog goriva (DOC - Diesel Oxidation Catalyst) podiže temperaturu ispušnog plina, čime pomaže da DPF filtar spali čestične tvari.

Sedmi injektor se koristi za raspršivanje goriva u struju ispuha. To gorivo koristi DOC katalizator kao reaktant za pojačanje efikasnosti čestičnog filtra (DPF). Automatski usisni leptir gasa ograničava svježi ulazni zrak radi kontrole temperature motora i EGR protoka kako bi se poboljšala ukupna efikasnost sustava naknadne obrade ispuha u uvjetima malog opterećenja. A upravljački modul naknadne obrade (ACM) nadzire i upravlja regeneracijom, tako da je zajamčeno uspješno smanjenje emisije. Održavanje filtra može biti potrebno svakih 4.500 sati (6.000 sati za D4 do D8) ali se može obaviti jednostavno i brzo.

Napredni sustav upravljanja motorom (EMS - engine management system), koji se trenutno prilagođava uvjetima rada, može se nadograditi snažnijim procesorom koji podržava više funkcija s više preciznosti i višom razinom upravljanja.

Stavljeni na kušnju

Volvo CE motori norme Tier 4f/Stage IV iskoristili su više od 25.000 sati testiranja u zglobnim damperima, utovarivačima i rovokopačima na kotačima, kao i na stolovima za ispitivanje motora. Testiranje prototipova također je vršeno na temperaturama ispod ništice, pri ekstremnim vrućinama i na visokim nadmorskim visinama.

Savršeni sklad

Za kupce je dobrobit što dobivaju komponente koje se slažu i pružaju savršeni sklad motora i strojeva. Volvo usklađuje izlaznu snagu motora, pogonski most i hidrauliku za postizanje veće efikasnosti, performansi i produktivnosti. I premda su Volvo motori rađeni po mjeri da odgovaraju specifičnim linijama proizvoda, oni su izrađeni sa zajedničkim dijelovima, što vlasnicima omogućuje da brzo i jednostavno dođu do zamjenskih dijelova i da vrijeme zastoja bude kraće.

Iza cjelokupne ponude Volvo CE motora za normu Tier 4f/Stage IV i Volvo CE strojeva stoji rasprostranjena mreža vlastitih servisa i širok raspon rješenja za kupce, uključujući DEF/AdBlue upravljanje, jeftine servisne zamjene DPF filtra i Volvo originalne dijelove. Za potrebe servisa i održavanja, na raspolaganju je izbor ugovora o podršci kupcu (CSA), koji pružaju fleksibilnost i kontrolu troškova, smanjujući na minimum vrijeme zastoja. Sustav telematike Volvo CareTrack omogućuje daljinsko praćenje funkcija stroja - od potrošnje goriva do podsjećanja na predstojeće servise - da se poboljša produktivnost i učinkovitost.

Volvo motori norme Tier 4 Final/Stage IV

 

D4

D6

D8

D11

D13

D16

Broj cilindara

4

6

6

6

6

6

Zapremina

4,1L
/250 in3

6,1L
/372 in3

7,8L
/476 in3

10,8L
/659 in3

12,8L
/781 in3

16,1L
/982 in3

Raspon izlazne snage

80-115kW / 107-154KS

100-180kW / 134-241KS

160-250kW / 215-335KS

235-265kW / 315-355KS

220-329kW / 295-441KS

350kW / 469KS

Ends 

Kolovoz 2013. 

Za više informacija, molimo posjetite: www.volvoce.com/press 

Ili se obratite:

Thorsten Poszwa
Direktor, Vanjske komunikacije
Volvo Construction Equipment
Tel: int + 32 2482 5021
Email: thorsten.poszwa@volvo.com
Twitter: http://twitter.com/VolvoCEGlobal


Brian O'Sullivan
SE10
London
Tel: int +44 77 333 50307
Email: osullivan@se10.com