Volvo Construction Equipment preuzima poslove s damperima od tvrtke Terex - Odlomci iz tiska : ASCENDUM GRAÐEVINSKI STROJEVI D.O.O.
9.12.2013. 

Volvo Construction Equipment preuzima poslove s damperima od tvrtke TerexVolvo Construction Equipment set to acquire hauler business from Terex

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) je objavio da je s kompanijom Terex ugovorio preuzimanje proizvođača dampera Terex Equipment Ltd, uključujući pripadajuću imovinu i intelektualno vlasništvo. Posao, koji čeka regulatorno odobrenje, uključuje glavni proizvodni pogon u Motherwellu, Škotska i dvije linije proizvoda koje obje nude krute i zglobne dampere. Uključena je također i distribucija dampera u SAD kao i 25.2% dionica u Inner Mongolia North Hauler Joint Stock Co (NHL), koji u Kini proizvodi i prodaje krute dampere pod brendom Terex. NHL je na popisu Šangajske burze Shanghai Stock Exchange. 

Komentirajući razloge za ovaj posao predsjednik Volvo CE, Pat Olney kaže: "Ovo je strateška akvizicija koja kompaniji Volvo CE pruža značajnu mogućnost rasta. Dodavanje vrlo cijenjene game krutih dampera proširuje opcije premještanja zemlje za kupce uključene u poslove površinskog rudarstva." 

U 2012. godini, poslovi u akviziciji (isključujući NHL) su ostvarili neto prodaju od približno 370 milijuna US dolara (približno 2,5 milijarde švedskih kruna) i dohodak poslovanja od približno 33 milijuna US dolara (približno 220 milijuna švedskih kruna). U prvih devet mjeseci 2013. neto prodaja je dostigla približno 172 milijuna US dolara (približno 1,1 milijarde švedskih kruna) a dohodak poslovanja je približno 5,5 milijuna US dolara (približno 35 milijuna švedskih kruna). Dionice u NHL će vjerojatno biti uračunate za korištenje vlasničkog kapitala u skladu sa IAS 28 (one-line konsolidacija). Naknada za kupovinu iznosi približno 160 milijuna US dolara (približno 1 milijardu švedskih kruna) gotovinske isplate bez zaduživanja. Akvizicija će povećati neto financijsko zaduženje Volvo Group Industrial Operation za 1 milijardu švedskih kruna. 

Akvizicija uključuje pet modela krutih dampera, s dokazanim dizajnom i nosivostima u rasponu od 32 do 91 tonu. Uvođenje krutih dampera će proširiti položaj Volvo CE u površinskom rudarstvu; industrijskoj grani koja je komplementarna općem građevinarstvu, eksploataciji nafte i plina, šljunčarama i kamenolomima i cestogradnji - segmentima u kojima je Volvo CE već aktivan.  

Posao isto tako u Volvo portfolio dodaje još tri modela zglobnih dampera, s nosivostima u rasponu od 25 do 38 tona. Ovi strojevi učvršćuju već etablirani položaj koji Volvo CE ima u segmentu zglobnih dampera, nude široku terensku popunjenost i mogućnosti za značajan rast u ekonomijama koje dolaze. 

Ako bude odobrena, ova akvizicija dodaje nekih 500 zaposlenika postojećoj radnoj snazi Volvo CE. Ona također omogućuje nastavak korištenja imena Terex brenda na relevantnim strojevima u prijelaznom razdoblju. 

Finalizacija transakcije se očekuje tijekom drugog tromjesečja 2014. Za implementaciju je potrebno odobrenje relevantnih tijela.  

Ends. 

9. prosinca, 2013.

Za daljnje obavijesti, molimo obratite se

Klas Magnusson
Senior Vice President, Corporate Communications
Volvo Construction Equipment
Tel: +32 2 482 5065
klas.magnusson@volvo.com

Brian O'Sullivan
SE10
London
Email: osullivan@se10.com
Tel: int +44 77 333 50307