Austrijanac pobjednik Europske završnice Volvo Construction Equipment kluba rukovatelja - Odlomci iz tiska : ASCENDUM GRAÐEVINSKI STROJEVI D.O.O.
9.10.2013. 

Austrijanac pobjednik Europske završnice Volvo Construction Equipment kluba rukovateljaAustrian wins Volvo Construction Equipment Operators Club European Final

U završnicu se ove godine kvalificiralo 22 natjecatelja iz 11 zemalja cijele Europe, koji su odmjerili snage u Achstettenu, oko 20 minuta južno od povijesnog grada Ulma u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg, na najizazovnijem natjecanju oštre konkurencije u 15 godišnjoj povijesti kluba.

U svom pobjedničkom govoru, 29 godišnji Johannes je rekao: "Pridruživši se Volvo CE klubu rukovatelja na Baumi 2010., tek sam se ove godine počeo natjecati i oduševljen sam što sam stigao do finala. Budući da mi je ovo prvi put nisam imao ozbiljnih očekivanja, a pogotovo nisam mislio da ću pobijediti. Stajati na postolju s pobjedničkim trofejem stvarno je dobar osjećaj. Bio je ovo odličan dan!"

Johannes, koji živi u Münsteru i radi za tvrtku Gubert General Contracting rukuje rovokopačem Volvo EC210C dodaje: "Sada kada sam osvojio finale Europe nadam se da ću na poslu dobiti novi Volvo serije D!"

Pan-europski natjecatelji svladali su teške izazove

Uz finaliste iz Republike Češke, Luksemburga, Danske, Belgije, Francuske, UK, Njemačke, Švicarske, Austrije, Nizozemske i Italije bila je to do sada najjača konkurencija.

Jednostavno za utvrđivanje startnog poretka svi su nacionalni finalisti morali završiti slalomsku vožnju na kompaktnom valjku Volvo DD22, i za pravilno natjecanje s najkraćim vremenom osvojiti konačnu startnu poziciju. Ono se sastojalo od dva kruga nadmetanja za svih 22 finalista od koji je zatim deset najboljih prošlo u treći završni krug - pri čemu je ukupnog pobjednika odlučivala kombinacija vremena iz sva ti kruga.

Danac Kasper Winther Iversen nesumnjivo je već na početku uzdrmao poredak svojim brzim i kontroliranim rukovanjem valjkom DD22. Prolazno vrijeme od samo 34 sekunde dovelo ga je na vrh skupine u kojoj je prvih trinaest uspjelo završiti trku bez kaznenih bodova (dodjeljivanih za doticanje označnih čunjeva).

Prvi krug pravilno je završio danski momak Jørgen Mortensen koji je poveo u nadmetanju kopanja rupe od najmanje 50cm x 50cm do dubine točno 30cm koristeći rovokopač Volvo ECR88D.

Da bi stvar bila još teža iskopani materijal se morao stavljati na hrpu neposredno iza rupe i niti materijal, niti lopata rovokopača ili rukovatelj nisu smjeli dotaknuti vodeću žicu udaljenu manje od 40cm. S kaznenim bodovima za dodirivanje žice ili kopanje premale rupe ili pogrešne dubine, ključni su bili koncentracija, precizno kopanje i iskusno oko.

Od 22 finalista, samo je jedan završio natjecanje bez kaznenih bodova i u grozničavom vremenu od samo 22 sekunde - i po drugi put u danu bio je to Danski natjecatelj Kasper Winther Iversen.

Sa zaostatkom od samo 12 sekundi iza novopridošlog austrijanca Johannesa Ungera u drugom krugu Kasper je imao inicijativu, ali krajnje zahtjevno nadmetanje s mnogo mogućnosti da se zarade kazneni bodovi poljuljalo je stečenu prednost poput gume na lancu.

Zaista, guma koja se njiše bilo je upravo ono što je dočekalo finaliste kada su preuzeli komande utovarivača na kotačima Volvo L70G kojim je trebalo podiči kamionsku gumu s jedne platforme koristeći umetak gume obješen na lanac vezan za priključak vilice. Kada su uspjeli podiči gumu morali su kroz vrata voziti natraške i zatim naprijed da bi gumu odložili na drugu platformu. Obje su platforme bile okružene s četiri stupa, a svaki je nosio lopticu za tenis, i za svaku pomaknutu lopticu dodjeljivani su kazneni bodovi.

Samo su petorica od 22 uspjeli završiti nadmetanje bez kaznenih bodova, ali je Johannes Unger preuzeo inicijativu s vremenom koje je bilo 27 sekundi kraće od svih ostalih i obilnih 59 sekundi brže od Kaspera. U drugi krug također se plasirao švicarski devetorostruki finalist Ueli Hunziker koji je skočio na ljestvici s petim najbržim vremenom, zaostajući 25 sekundi za Jojannesovim rezultatom.

Šest nacija se kvalificiralo

Nakon eliminacija, u natjecanju su ostali finalisti iz šest zemalja. Dok su Austrija, Njemačka i Švicarska dominirale na ljestvici, rezultat je bio daleko od predvidivog zaključka i bilo je određenog nagađanja da bi uz raniju formu Kasper ipak mogao iznenaditi. Marc Schiling iz Luksemburga i Phil Port iz UK su se također plasirali i uz dodatni pritisak finalnog nadmetanja presudnog za ishod još je uvijek sve bilo otvoreno.

Finalno nadmetanje uključivalo je gradnju tri visoka tornja od šupljih betonskih blokova koristeći Volvo ECR145D kratki okretni rovokopač. Blokove je trebalo premještati i slagati koristeći zube lopate, a zatim je na vrh tornja trebalo uspješno postaviti kantu s pijeskom.

Phil Port iz UK je visoko postavio letvicu s vremenom od 03:07, ali je to ubrzo nadmašio Marc Schiling. U nastavku nadmetanja nijemac Marco Schöneck spustio je vremenski rekord na neznatno iznad 2 minute, a zatim su austrijanac Martin Moser i Švicarac Ueli Hunziker probili granicu od dvije minute s vremenima od 01:49 odnosno 01:43 minute.

Pretposljednji natjecatelj za završno nadmetanje bio je ranija zvijezda Kasper Winther Iversen, ali ispušteni blok i zarađeni kazneni bodovi razbili su mu svaku nadu, te je s vremenom od 03:43 minute završio deveti u ukupnom poretku.

U tom okruženju napetosti i velikog pritiska posljednji natjecatelj Johannes Unger sjeo je za komande stroja ECR145D. Slijedeće minute mogle su se pretvoriti u agoniju za novaka, ali on je ostao koliko je to moguće smiren i usredotočen i kontroliranom izvedbom skratio je vrijeme na 02:12 minute.

Dok su suci izračunavali ukupna vremena 10 najuspješnijih proživjelo je nekoliko napetih trenutaka, ali nakon provjere izračuna i ponovne provjere objavljena su mjesta na pobjedničkom postolju.

Potpredsjednik marketinga za Volvo CE regiju prodaje EMEA (Europa - Srednji Istok - Afrika) Mike Humphrey je rekao: "Najprije, bih želio čestitati svoj 22 finalista. Za ovogodišnje natjecanje prijavilo se više od 2.000 kandidata iz cijele Europe, stoga je dolazak do finala prije svega nešto na što svi oni trebaju biti krajnje ponosni."

"Meni je drago da Volvo CE klub rukovatelja odaje rukovateljima i priznanje i pruža im priliku da se druže i međusobno nadmeću. Mi u Volvo CE izuzetno smo ponosni na Klub i drago mi je da mogu objaviti da će on u 2014. biti još veći jer će se pridružiti Rusija."

Rezultati Europske završnice Volvo CE kluba rukovatelja 2013.

 

1.

Johannes Unger

Austrija

04:10 min

2.

Ueli Hunziker

Švicarska

04:29 min

3.

Michael Rosendahl

Njemačka

05:22 min

4.

Martin Moser

Austrija

05:44 min

5.

Marco Schöneck

Njemačka

06:17 min

6.

Marcel Hirter

Švicarska

06:39 min

7.

Thomas Vogt

Njemačka

06:44 min

8.

Marc Schiling

Luksemburg

06:47 min

9.

Kasper Winther Iversen

Danska

06:57 min

10.

Phil Port

UK

07:14 min

ENDS.

 

Za daljnje obavijesti molimo obratite se:

 

Steve Skinner
Corporate Communication Manager -
Regija prodaje EMEA (Europa - Srednji Istok - Afrika)
Volvo Construction Equipment
Moorfield Road, Duxford,
Cambridge, CB22 4QX,
Ujedinjeno Kraljevstvo
Tel: +44 (0) 1223 251706
e-mail: steve.skinner@volvo.com

 

Brian O'Sullivan
SE10.
London.
Ujedinjeno Kraljevstvo.
Tel: +44 (0) 207 107 2003
e-mail: osullivan@se10.com